Kuopion Valkonauha ry

Perinteikästä kristillistä yhteiskunnallista työtä vuodesta 1906

Historia Säännöt

Historia

Yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja oli tyttökoulun johtajatar Elisabeth Ingman, joka kuului “Kuopion naisintelligenssiin” yhdessä Minna Canthin, Elisabeth Steniuksen, Selma Backlundin ja Lydia Herckmanin kanssa. Nämä viisi kielitaitoista ja valveutunutta kuopiolaisnaista vaikuttivat kannanotoillaan, kirjoituksillaan ja toiminnallaan kieli-, koulu-, raittius- ja naisasiakeskusteluun, ei vain Kuopiossa vaan koko Suomessa.

Toiminta oli vauhdikasta ja monipuolista: yhdistyksessä kierrätettiin keräyslistoja, kehrättiin harmaata lankaa, kustannettiin tyttöjen sijoittumista Emmauskotiin Helsinkiin, kudottiin puuvillakangasta ja tehtiin käsitöitä. Vuonna 1908 perustettiin Rajalan Valkonauhakoti. Se oli pieni maatila kotieläimineen, johon sijoitettiin turvaa vailla olevia lapsia ja nuoria.

Kuopioon saatiin ensimmäinen naispoliisi vuonna 1912 yhdistyksen aloitteesta. Tehtävään tuli diakonitar Maria Mähönen. Kun Rajala jouduttiin lakkauttamaan sodan vuoksi, aloitettiin Yölähetys sekä perustettiin Yöpartiot naispoliisin avuksi.

Tärkeäksi palveluksi muodostui myös naisten työnvälitystoimiston pyörittäminen.1930-luvulla aloitettiin monta hanketta kuten toiminta naisvankien parissa, kotisisartoiminta ja salokylälähetit. Talvi- ja jatkosodan aikana yhdistys tuki evakkojen henkistä hyvinvointia. Yhdistyksellä on myös ollut opiskelijakoti, joka toimi vielä 2000-luvulla.

Vuosikymmenten saatossa ovat työmuodot vaihdelleet, mutta edelleen Kuopion Valkonauha toimii tämän ajan tarpeiden mukaisesti ohjenuoranaan valkonauhaliikkeen perusajatus, joka on kirjoitettuna Jeesuksen Kultaiseen sääntöön: Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.

 

 Suomen Valkonauhaliiton kevätkokous Kuopiossa 1950

Suomen Valkonauhaliiton kevätkokous Kuopiossa 1950

 

Kuopion Valkonauhan seurakuntailta maaliskuussa 1950

Kuopion Valkonauhan seurakuntailta maaliskuussa 1950

 

Valkonauhakodin johtajatar Kerttu Jantti

Kerttu Jäntti, Valkonauhakodin johtajatar

 

Paeivaeapulaiskoti 1964

Kuopion Valkonauha ry osti 1964 huoneiston päiväapulaiskodiksi osoitteesta Vuorikatu 35. Kodin ensimmäisenä johtajattarena toimi Maria Forselius ja avajaiset pidettiin 11.10. Sittemmin koti muutettiin opiskelijakodiksi. Ylä- ja alakuvassa päiväapulaiskodin asukkaita. Yläkuvassa Kuopion Valkonauhakodin hoitaja rouva Kerttu Jäntti.

 

Suomen Valkonauhaliiton jasenkokous Kuopiossa 1966 kuva1

Suomen Valkonauhaliiton jäsenkokous Kuopiossa 1966.

 

Suomen Valkonauhaliiton jasenkokous Kuopiossa 1966 kuva2

Suomen Valkonauhaliiton jäsenkokous Kuopiossa 1966.

 

 
© Kuopion Valkonauha ry